vrijdag 20 april 2012

cijfers en getallen


Wat zijn cijfers en wat zijn getallen. Het schijnt dat dit nogal eens verward wordt met elkaar.

0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 Dit zijn de cijfers.

Met deze 10 cijfers vormen we getallen
Bijvoorbeeld: 26947 zesentwintigduizendnegenhonderdzevenenveertig, dit getal bestaat uit 5 cijfers.

Als we tellen en we zijn bij negen dan hebben we alle cijfers opgebruikt en moeten we ze gaan combineren om verder te kunnen tellen 1,0 daarna 1,1 dan 1,2 enz.

Heel logisch toch?

Waarom leren wij de kinderen dan consequent tellen tot 10? Waarom niet van 0 tot 9? Waarom gebruiken we een honderdveld wat begint bij 1 en gaat tot 10 en op rij twee  begint bij 11 en gaat tot 20? Niet echt logisch als je het mij vraagt.


Math U See doet dat anders.
Bij deze methode leer je eerst tellen van 0 tot en met 9. Als je kunt tellen tot negen dan kan je ook 9 tientallen tellen en ook 9 honderd tallen. Het enige wat je dan nog moet weten is waar de honderdtallen, de tientallen en de eenheden geplaatst worden in het getal en daar helpt Decimal street dan weer bij.Het werken met de blokjes van Math U See is zo heerlijk. Elke som kan je bouwen, voelen en voor je zien. Doordat elk cijfer een eigen kleur heeft en kinderen al snel weten welk blokje bij welk cijfer hoort is het uitrekenen en bouwen van de sommen zo eenvoudig. Ook sommen over het tiental worden zo inzichtelijk door elke keer een blokje van 10 te leggen op de onderliggende bokjes. Je ziet het antwoord vanzelf. En het begrijpen van een vermenigvuldiging gaat ook veel makkelijker als je 4 blokjes van 6 kan pakken en voor je kan zien, als je dan ook nog zes blokjes van vier pakt en die bovenop die vier blokjes van zes legt....

Helaas hebben we in Nederland geen vergelijkbare methode. Omdat ik toch graag werk met een Nederlandse methode gebruiken we de blokjes van Math U See in combinatie met Reken Zeker. Dat gaat goed. Reken zeker is eindelijk weer een Nederlandse methode waarbij het inzicht in het decimale stelsel heel centraal staat en waarbij de  kinderen leren rekenen volgens een vaste aanpak. Gewoon de ouderwetse staartdeling en het onder elkaar zetten van vermenigvuldigingen en optellingen.

Wij werken nu al een jaar met Reken Zeker en dat bevalt goed. Toch maken de blokjes van Math U See het compleet.