maandag 23 december 2013
woensdag 11 december 2013
Ot's avontuurlijkste moment van zijn leven
Vanmorgen zag Ot deze advertentie voorbij komen op internet. Daar wilde hij wel aan mee doen. Hij schreef zijn meest avontuurlijkste moment van zijn leven eerst op papier en daarna netjes in de computer. Een top prestatie voor zijn doen, helemaal gezien het weinige aantal spellingsfouten en de mooie zinnen met hoofdletters en punten. Nu wilden we het inzenden en zagen we dat er maar 110 tekens gebruikt mogen worden. Balen dus. Om het toch niet verloren te laten gaan bij deze Ot's avontuurlijkste moment van zijn leven:
Ik ben nu 12 jaar en toen ik 8 jaar was ben ik samen met mijn vader al eens in Lapland geweest. Toen ben ik met een helikopter naar een dorpje gevlogen in de bergen. We waren te gast bij het Sami volk. Het houden van rendieren gaat daar net wat anders dan het houden van koeien. Het is daar een gewoonte rendieren vrij te laten rondlopen. Ze hebben een teken in de oren van een rendier gezet om te laten zien dat dat rendier van die Sami is. Maar er worden ook nieuwe kalfjes geboren en een keer per jaar worden alle rendieren bij elkaar in een hek gejaagd. De kalfjes lopen daar achter hun moeder aan en de moeder is gemerkt in haar oor. De Sami kijkt naar het oor van moeder rendier als daar zijn teken in staat vangen ze het kalfje dat er achter aan loopt met een lasso. Daarna merken ze dat kalfje met het zelfde teken als op hun moeder zo dat als dat kalfje ook jongen krijgt die ook weer gemerkt kunnen worden en ik mocht mee. Het was nacht maar het was zomer dus is het daar bijna de hele nacht licht ik moest een hele berg beklimmen maar dat was het wel waard want daar kwam als een stromende rivier een enorme kudde rendieren aan rennen. Ik heb daar ook rendiertong geproefd ik vond het heerlijk. Gelukkig mocht ik op de terug weg op een quad. Toen ik terug kwam in het dorpje stond daar een oude man pannenkoeken met jam en slagroom te bakken. Toen de pannenkoeken op waren ging ik slapen in een lavo dat is een wigwam van het Sami volk. Dit alles is het avontuurlijkste dat ik ooit heb meegemaakt en wat zou ik graag nog eens naar Lapland gaan.
dinsdag 10 december 2013
conservenblik lichtje
Vandaag maakten de kinderen een lampje van een conservenblik. Met een hamer en een spijker tikten ze gaatjes in het blikje. Om te voorkomen dat het blik alle kanten op zou schieten hebben we er een stevig stuk hout in gelegd. Dat het blikje iets indeukte tijdens het timmeren vonden we geen probleem. Een waxinelichtje erin en klaar.
woensdag 4 december 2013
vrijdag 22 november 2013
Dit is thuisonderwijs.
Dit is thuisonderwijs!
Binnenkort zal ik de link naar het filmpje plaatsen wat gemaakt is.
Hier alvast een voorproefje, de foto's van de repetitie van de flashmob:
Binnenkort zal ik de link naar het filmpje plaatsen wat gemaakt is.
Hier alvast een voorproefje, de foto's van de repetitie van de flashmob:
donderdag 14 november 2013
thuisonderwijs
Vandaag was een spannende dag. Het rondetafelgesprek over de voorstellen van staatssecretaris Dekkers vond plaats in Den Haag. De petitie die door veel mensen is ondertekend werd aangeboden. Wij volgden het gesprek via de computer maar onderbraken het voor onze gymlessen die we om de week hebben met andere thuisonderwijsgezinnen. Eenmaal thuis konden we de videostream terugspelen en alsnog horen wat er besproken werd. Nu ligt ons lot in handen van de overheid, we zullen nog even geduld moeten hebben tot de uiteindelijke beslissing gaat vallen over de aanpassing van de wet, dat zal begin december worden.
Voor iedereen die zich nog eens wil verdiepen in de materie hier een paar nuttige websites:
maandag 4 november 2013
(leren) lezen
Nu is die natuurlijke interesse er bij onze kinderen ook wel maar toch lukt het lezen niet zo makkelijk. Helaas is het taalgevoel bij ons in de familie niet zo goed ontwikkeld en is het leren lezen en schrijven een moeizaam proces. Ik leer mijn kinderen dat het noodzakelijk is om goed te leren lezen en schrijven en dat we daarom elke dag even moeten oefenen. Dat 'even' betekent voor Noortje dat we elke dag wat spelletjes doen met letters en woorden, voor Tije is het al iets meer en Ot moet elke dag een half uur zelfstandig lezen en krijgt daarnaast nog taallessen. Heel erg van harte gaat het niet maar een hekel aan lezen of schrijven hebben ze ook niet.
Zelf probeer ik vooral de individuele vooruitgang in de gaten te houden van de kinderen en ze vooral niet te vergelijken met andere kinderen. Ot ging pas echt lezen toen hij 9 was en schrijven toen hij 10 was, iets wat op school niet mogelijk geweest zou zijn. Tije oefent inmiddels ook al een tijdje het lezen en schrijven en is al aardig op weg al heb ik ook bij hem het gevoel dat het kwartje nog steeds niet gevallen is. Noortje is erg geïnteresseerd in letters maar tot nu toe heeft het bij haar nog niet tot lezen geleid al heeft ze wel erg veel plezier in het oefenen. Ik probeer steeds opnieuw nieuwe dingen te zoeken om het boeiend te houden, 'een keer een letterboek maken en je kind kent de letters' werkt bij haar dus niet. Ze blijft letters door elkaar halen en kan simpelweg maar niet onthouden hoe de letters heten of klinken. Maar ja, ze vindt het dus wel leuk om te oefenen, herkent inmiddels wat woorden en met wat hulp kan ze al een paar woordjes ontcijferen.
Inmiddels heb ik geleerd geduldig te zijn, geen doelen te stellen op korte termijn maar te denken in termen van jaren. Ik wil dat de kinderen leren dat het belangrijk is elke dag te oefenen, ik wil dat ze leren dat het niet vanzelf komt maar dat ze er voor moeten werken. Ik wil dat ze lol blijven houden in het leren ook als het niet vanzelf gaat. Soms is het moeilijk om daarin de juiste balans te vinden, soms stel ik toch te hoge doelen en verwacht ik te veel of had ik gehoopt dat het allemaal makkelijker zou gaan en voel ik een teleurstelling. Toch geloof ik dat we op de goede weg zitten, we gaan misschien niet erg hard maar we komen er wel. We zijn samen onderweg, de kinderen werken nog steeds goed mee, Ot heeft een enorme inhaalslag gemaakt en leest zonder veel moeite leuke boeken en het spellen gaat ook steeds beter, Tije hoorde ik van de week nog zeggen dat hij lezen het leukste vond van zijn taken en Noortje schuift graag aan bij onze werktafel om haar taalles te oefenen.
Hieronder wat ideetjes die ik de laatste tijd heb toegepast om het leren lezen en schrijven vooral ook leuk te houden. Op mijn site staan meer tips en verdere uitleg over hoe wij ons taalonderwijs aanpakken: www.ikkrijgthuisonderwijs.nl
Plaatjes om het spellen te oefenen
Leuke foto's om verhalen bij te schrijven
Eenvoudige leuke leesboekjes die in de smaak vallen bij Tije:
- Tup en Joep, Henri Arnoldus
- Boeken van Jan Berenstain, de fietsles, de honingjacht
- Boeken van Dr. Seus
- Vos en Haas
Leesrolletjes met wisselrijtjes:
Leesdoos met verschillende oefenmaterialen:
Schuifkaartjes om het spellen van woorden te oefenen. De woorden heeft Noortje gestempeld of zelf op de computer getypt.
Vilten letters. Leuk om woorden mee te maken maar ook goed om te leren dat sommige vormen anders klinken als je ze anders neerlegt; doos - poos , daarvoor hoef je enkel de eerste lettervorm een draai te geven.
vrijdag 25 oktober 2013
dinsdag 8 oktober 2013
perspectief tekenen
Het begon met een eenvoudige les over eenpunt perspectief. De kinderen oefenden in het tekenen van een simpel huisje met perspectief. Ik liet ze ook een paar huisjes tekenen met Oost Indische inkt. Het leuke van Oost Indische inkt is dat er met waterverf overheen kunt schilderen zodra de inkt droog is.
donderdag 3 oktober 2013
Blog Hop tip: Taal plaatjes
Het is de Nationale OnderwijsWeek, thuisonderwijzers doen natuurlijk ook mee! Tijdens deze week organiseren we een blog hop met daarin onze Top Thuisonderwijs Tips.
Ik kan tippen over de site van Taalkanjer die gratis en voor niets een webinar geeft voor ouders die problemen ondervinden met hun kinderen op het gebied van taal.
Taalkanjer gebruikt de didactiek van ABC Methode de Haan maar maakt het toegankelijker voor ouders om mee aan de slag te gaan. Zelf ben ik nog steeds erg blij met Methode de Haan maar tegelijk blijf ik ook zoeken naar manieren om het taalonderwijs leuk te houden. Een belangrijk onderdeel van Methode de Haan is het spellen met letternamen. Het woord maan spel je dus als em-aah-aah-en. Dit spellen helpt bij het vormen van woordbeelden iets wat voor beelddenkers weer heel belangrijk is. Meer uitleg over spellen met letternamen staat op mijn site.
Voor het spellen kun je gebruik maken van plaatjes. Omdat wij de laatste tijd steeds meer op de Ipad werken heb ik een (pages) document aangemaakt met plaatjes die je als PDF makkelijk kunt weergeven in de Ipad. Ik kies per week, of twee weken nieuwe plaatjes aan de hand van fouten die gemaakt worden tijdens het schrijven. De kinderen vinden het elke keer weer leuk welke plaatjes er nu weer voorbij gaan komen en na een paar keer spellen blijft het woordbeeld goed hangen en verdwijnen de fouten in het schrijven. Het kost wel even wat plak-en knipwerk om goede plaatjes van het net te halen maar dan heb je ook wel iets om elke dag even mee te beginnen of als afwisseling op je les.
Bij deze een voorbeeld van zo'n plaatjesdocument, in dit geval plaatjes waarmee je alle klinkercombinaties, zoals in het alfabet van de haan, kunt oefenen.
Ik kan tippen over de site van Taalkanjer die gratis en voor niets een webinar geeft voor ouders die problemen ondervinden met hun kinderen op het gebied van taal.
Voor het spellen kun je gebruik maken van plaatjes. Omdat wij de laatste tijd steeds meer op de Ipad werken heb ik een (pages) document aangemaakt met plaatjes die je als PDF makkelijk kunt weergeven in de Ipad. Ik kies per week, of twee weken nieuwe plaatjes aan de hand van fouten die gemaakt worden tijdens het schrijven. De kinderen vinden het elke keer weer leuk welke plaatjes er nu weer voorbij gaan komen en na een paar keer spellen blijft het woordbeeld goed hangen en verdwijnen de fouten in het schrijven. Het kost wel even wat plak-en knipwerk om goede plaatjes van het net te halen maar dan heb je ook wel iets om elke dag even mee te beginnen of als afwisseling op je les.
Bij deze een voorbeeld van zo'n plaatjesdocument, in dit geval plaatjes waarmee je alle klinkercombinaties, zoals in het alfabet van de haan, kunt oefenen.
Hier nog meer Thuisonderwijstips:
dinsdag 1 oktober 2013
Pepernoten
Het is wat stil op mijn blog. Dat komt doordat de afgelopen weken nogal vol zaten en dan is het bloggen een van de eerste dingen die erbij inschieten. Maar we hebben zeker niet stil gezeten. We hebben vorige week bijvoorbeeld een uitstapje gemaakt met andere thuisonderwijzers naar Park de hoge Veluwe. Als lekkernij bracht ik zelf gebakken pepernoten mee, geen kruidnoten maar van die grote taaie 'echte' pepernoten. Deze vielen nogal in de smaak en ik deed de belofte het recept te bloggen. Dus bij deze het recept voor ECHTE pepernoten (dus geen kruidnootjes):
Ik heb ze tot nu toe met suiker gemaakt maar verwacht dat het ook goed zonder kan. Op die manier heb je dan een tarwe en suikervrije versie. In dat geval zou ik de honing niet opwarmen maar direct toevoegen aan het bloem (ik moet dit zelf nog gaan testen).
Ik heb nogal lopen zoeken naar anijspoeder. Bij Dille & Kamille verkopen ze anijszaad en bij de Turkse winkel vond ik het laatst ook. Even de vijzel er overheen en het is geschikt om te gebruiken.
De keuze voor Rogge is heel bewust, met tarwe worden het snel kruidnoten, je krijgt dan niet de taaie versie maar de hardere. Bovendien past rogge goed in een tarwe-vrij-dieet.
- 60 gram water
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 300 gram roggebloem
- 3 gram zout
- 12 gram anijspoeder
- eetlepel speculaas kruiden
- 10 gram bakpoeder
- zonnebloemolie om in te vetten
Verhit de honing met de basterdsuiker en het beetje water in een pannetje. Roer het goed door tot alles goed is gemengd. Laat het iets afkoelen. Meng in een schaal hde roggebloem (geen tarwe), het anijspoeder, de speculaaskruiden en het bakpoeder door elkaar. Voeg nu rustig het honingmengsel erbij, eventueel met deeghaken. Zelf meng ik met een vork tot ik het met mijn handen kan kneden. Maak het deeg tot een bal, voeg eventueel wat roggebloem toe als het te plakkerig is. Maak van het deeg slierten van ongeveer 2 cm dik. Vet deze een beetje in met zonnebloemolie, snij met een mes blokjes van de slierten en leg deze in een ingevette springvorm. Ze mogen gerust iets tegen elkaar aan liggen. Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven op 170° goudbruin. Haal de springvorm uit de oven, keer de vorm om en haal de pepernoten los van elkaar. Laat ze even afkoelen en bewaar ze daarna in een plastic zakje. Na een dag zijn ze het lekkerst. Eet smakelijk!
dinsdag 10 september 2013
Beeldende vorming
Noortje |
Tije |
Ot |
maandag 2 september 2013
N b t s p
Not Back To School Party 2013
De eerste schooldag was een feestje in de speeldernis met een grote groep thuisonderwijsvrienden.
Een traditie aan het begin van het schooljaar.
vrijdag 30 augustus 2013
Stop verbod op thuisonderwijs
Staatssecretaris Dekkers is van plan om thuisonderwijs (vrijstelling van schoolplicht art. 5.b. LPW) onmogelijk te maken. We hebben jullie hulp nodig; onderteken de petitie. We willen graag vrijheid om te kunnen kiezen welk onderwijs we onze kinderen geven.
Nog onbekend met thuisonderwijs? Hier een paar mooie artikelen:
Pedagogiek.nu (2007): Thuisonderwijs als alternatief voor school
Kiind (2013): Haal de wereld binnen met thuisonderwijs.
HP de Site (2012): Zou u uw kind nog wel naar school laten gaan?
dinsdag 27 augustus 2013
weer terug...
Het heeft even geduurd maar ik meld me weer present. We hebben genoten van een vakantie in Zweden waar we naast alle rust ook avonturen hebben beleefd. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan en het werk op te pakken. Wij gaan net als de kinderen hier in de stad maandag weer van start, nog even nagenieten van de vakantie...
Abonneren op:
Posts (Atom)