dinsdag 1 oktober 2013

PepernotenHet is wat stil op mijn blog. Dat komt doordat de afgelopen weken nogal vol zaten en dan is het bloggen een van de eerste dingen die erbij inschieten. Maar we hebben zeker niet stil gezeten. We hebben vorige week bijvoorbeeld een uitstapje gemaakt met andere thuisonderwijzers naar Park de hoge Veluwe. Als lekkernij bracht ik zelf gebakken pepernoten mee, geen kruidnoten maar van die grote taaie 'echte' pepernoten. Deze vielen nogal in de smaak en ik deed de belofte het recept te bloggen. Dus bij deze het recept voor ECHTE pepernoten (dus geen kruidnootjes):

Ik heb ze tot nu toe met suiker gemaakt maar verwacht dat het ook goed zonder kan. Op die manier heb je dan een tarwe en suikervrije versie. In dat geval zou ik de honing niet opwarmen maar direct toevoegen aan het bloem (ik moet dit zelf nog gaan testen).
Ik heb nogal lopen zoeken naar anijspoeder. Bij Dille & Kamille verkopen ze anijszaad en bij de Turkse winkel vond ik het laatst ook. Even de vijzel er overheen en het is geschikt om te gebruiken.
De keuze voor Rogge is heel bewust, met tarwe worden het snel kruidnoten, je krijgt dan niet de taaie versie maar de hardere. Bovendien past rogge goed in een tarwe-vrij-dieet.

- 220 gram honing
- 60 gram water
- 100 gram bruine basterdsuiker 
- 300 gram roggebloem
- 3 gram zout
- 12 gram anijspoeder
- eetlepel speculaas kruiden

- 10 gram bakpoeder
- zonnebloemolie om in te vetten

Verhit de honing met de basterdsuiker en het beetje water in een pannetje. Roer het goed door tot alles goed is gemengd. Laat het iets afkoelen. Meng in een schaal hde roggebloem (geen tarwe), het anijspoeder, de speculaaskruiden en het bakpoeder door elkaar. Voeg nu rustig het honingmengsel erbij, eventueel met deeghaken. Zelf meng ik met een vork tot ik het met mijn handen kan kneden. Maak het deeg tot een bal, voeg eventueel wat roggebloem toe als het te plakkerig is. Maak van het deeg slierten van ongeveer 2 cm dik. Vet deze een beetje in met zonnebloemolie, snij met een mes blokjes van de slierten en leg deze in een ingevette springvorm. Ze mogen gerust iets tegen elkaar aan liggen. Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven op 170° goudbruin. Haal de springvorm uit de oven, keer de vorm om en haal de pepernoten los van elkaar. Laat ze even afkoelen en bewaar ze daarna in een plastic zakje. Na een dag zijn ze het lekkerst. Eet smakelijk!