Wat kun je doen als je verdrietig bent? Deze vraag werd afgelopen zondag aan de kinderen gesteld tijdens de kerkdienst. Het doel was natuurlijk om uit te komen bij iets geestelijk's als "je kunt bidden" of "je kunt een liedje zingen". Tije kwam echter met een heel nuchtere opmerking op de vraag wat je kunt doen als je verdrietig bent... "huilen".
maandag 26 maart 2012
zaterdag 24 maart 2012
Zomersnoet
Wat een heerlijk weer! Gisteren genoten we ook al van het buiten zijn. We kregen toen bezoek van een ander thuisonderwijsgezin. Nog voor we er erg in hadden waren de kinderen in de weer met waterpistolen. Met alle kleding aan de lijn kan je je waarschijnlijk wel voorstellen hoe de kinderen erbij zaten...
maandag 19 maart 2012
Ot is Ot
links versus rechts |
Dan is het maandag en moet je weer aan het werk. Biologie gaat dan nog wel, dat past eigenlijk wel goed bij jouw interesses en manier van denken, muziek maken lukt ook nog wel. Taal oefenen kost wat moeite want daarvoor moet je oversteken naar de andere kant, maar zelfs dat gaat nog wel. Maar om dan ook nog te moeten rekenen...
Of zit ik er helemaal naast met mijn tekening van jouw hoofd en is het veel en veel complexer dan ik me kan voorstellen? Zijn wij als mens veel meer een eenheid die in balans moet zijn om goed in het leven te kunnen staan? Het klinkt wel erg holistisch, erg yin yang, maar toch...
Linkshandigen hebben echt andere hersens dan rechtshandigen
Hersenonderzoek met links- en rechtshandigen laat zien dat er veel grotere verschillen zijn in de inrichting van de hersenen dan eerder gedacht. De verdeling van functies over de hersenhelften is bij linkshandigen minder sterk dan bij rechtshandigen. Het onderzoek laat zien dat dit ook geldt voor het visuele systeem voor het herkennen van gezichten. Linkshandigen gebruiken hiervoor beide hersenhelften, in tegenstelling tot rechtshandigen.
vrijdag 16 maart 2012
Tentoonstelling
De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 22 april in Villa Zebra.
woensdag 14 maart 2012
krabbels
Voor het vak schrijven gebruiken wij de methode Schrift. Zie ook stichting schriftontwikkeling.
Met deze methode leren kinderen al heel vroeg de fijne motoriek te trainen door heel kleine plaatjes netjes in te kleuren. Er is veel aandacht voor de juiste pengreep. Ook leren ze al vanaf groep 1 arceren. Voor het schrijven gebruik je een fineliner, lekker dun. Dus geen stabilo of ander veel te dik schrijfmateriaal. Een kinderhand is klein, het schrijfmateriaal moet dus ook klein en dun zijn om de juiste pengreep goed te leren.
Nu zag ik op de blog van funarts4kids een blog over zentangle. Ik had er nog nooit van gehoord, het klinkt ook wel wat vaag, maar het ziet er geweldig leuk uit. Dit leek mij ook wel een mooie oefening voor handschrift ontwikkeling. Noortje heeft vandaag dus haar eigen hand getekend, met de juiste pengreep en schrijfhouding was dit een prima schrijf oefening.
zondag 11 maart 2012
Wachten, wachten, wachten...
Vandaag gingen we voor een verjaardag naar Vlaardingen. Jeroen was aan het werk en daarom namen wij de trein. Na een wandeling naar het station reed daar de trein voor onze neus weg. De volgende trein ging pas 30 minuten later. Eenmaal op Centraal aangekomen reed ook daar de trein voor onze neus weg, weer een half uur wachten. Gelukkig was het mooi weer en gelukkig had ik net een nieuwe app gedownload waarmee ik me prima vermaakte, retro camera.
wachten, wachten, wachten... |
even een dansje... |
draaien rond de paal... |
en nog meer wachten... |
vrijdag 9 maart 2012
De verstuurmachine
Het schrijven van een dictee is natuurlijk niet echt leuk maar daar heeft Ot een oplossing voor bedacht...
De dicteeverstuurmachine!
Gebruiksaanwijzing is als volgt:
- knip passende stroken papier, wij gebruikten twee regels precies genoeg voor 1 dictee zin.
- plaats de machine midden op tafel.
- 1 persoon dicteert de zin (ik in dit geval) de ander schrijft de zin op (Ot, hoe kan het ook anders).
- zet de machine aan.
- plaats het papier in het daarvoor bestemde vulvak.
- transporteer met hulp van de afstandsbediening het papier door de machine naar de nakijker (ik dus weer)
donderdag 8 maart 2012
Karel de Grote
We zijn momenteel voor geschiedenis bezig met de vroege middeleeuwen. We hebben al heel wat gelezen over het einde van de Romeinse tijd en de overgang naar de tijd van ridders en kastelen. We hebben het gehad over de grote volksverhuizingen, over de Vandalen, de Franken, de opkomst van het Christendom, de zendelingen en vervolging daarvan en nu zijn we aanbeland bij Karel de Grote.
Natuurlijk kenden we Karel de Grote al lang. Vooral Ot was erg onder de indruk van deze vorst die zonder dat hij kon lezen en schrijven het presteerde een groot machthebber te worden, dat idee sprak hem erg aan. Deze week was het tijd voor wat meer verdieping, vandaag stond geschiedenis op de planning en zouden we de boeken openslaan bij de 8e eeuw, de eeuw dat Karel 'Groot' werd. Helaas liep het allemaal wat anders dan gepland en schoot de geschiedenisles er bij in.
Moe thuis gekomen na de zwemlessen keken de kinderen klokhuis nog even terug en wat kregen ze te zien: een canon filmpje over Karel de Grote.
Toch nog een geschiedenis les...
Leuke tip: Psammos.nl
Wij gebruiken deze site om ons tijdlijnboek in te vullen. De informatie is heel duidelijk en overzichtelijk per onderwerp en er zitten plaatjes bij die we in het tijdlijnboek plakken en dan voorzien van eigen commentaar.
zaterdag 3 maart 2012
Zandbak
Met dit ridder gevecht opende vandaag de zandbak. Aan het einde van de winter is het altijd weer een feestje als de zandbak open gaat. Noortje en Tije hebben zich prima vermaakt terwijl ik de schuur een opruimbeurt gaf. Tije bouwde een kasteel met ridders en Noortje bakte taartjes en koekjes.
Ot is deze vakantieweek uit logeren maar als die hoort dat de zandbak weer geopend is...
Abonneren op:
Posts (Atom)