Pagina's

vrijdag 27 april 2012

ukelele


Tije's interesse voor muziek begon al heel vroeg. Als kleine jongen keek hij vol interesse met papa mee die gitaar speelde. Al snel kreeg hij van ons een eigen houten speelgitaartje om zogenaamd mee te doen. Dat 'zogenaamd' werd een heel serieus ontdekken van verschillende klanken. Met zijn kleine vingertjes probeerde hij de verschillende snaren uit en luisterde hij aandachtig hoe dat klonk. Hij speelde en zong tegelijk en weer wat later speelde hij liedjes voor zijn kleine zusje. Allemaal heel serieus. Toen hij 2 jaar werd kreeg hij daarom van ons een echt gitaartje, een ukelele.






Sinds kort speelt hij piano maar eigenlijk wil hij veel liever ukelele leren spelen want dat is ten slotte zijn instrument. Ik ben dus opzoek gegaan naar wat lesmateriaal en vond een geweldig leuke site ukelele play along. Tije kende het C-akkoord al, vandaag leerde hij via de play along site de Am en de F bij, genoeg om mee te kunnen spelen met Jan en Els en het liedje 3 Moons.




Ik heb nog geen recent filmpje dus hier een uit het archief:









donderdag 26 april 2012

Ontdekdag



Gisteren hadden wij een 'ontdekdag', zo had ik het tenminste benoemd op Ot's schema. Ot wil graag precies weten wat hij elke dag moet doen en daarom werk ik sinds een tijdje met een weekschema. Als verrassing stond er gisteren dus in plaats van de gewone lessen 'ontdekdag'.

Dat zit zo; Ot wilde een tijdje terug lessen biologie. Dat we daar al lang aan deden had hij blijkbaar niet genoeg door, het moest op het schema komen. Elke maandag staat nu dus netjes biologie op het rooster en dat is leuk. Nu wilde Ot ook nog scheikunde en natuurkunde. Zelf dacht ik daar voorlopig nog niet serieus aan te hoeven maar als Ot het graag wil moet ik er dus aan geloven. Schiekunde! Gelukkig heb ik leuk contact met een thuisonderwijsmoeder die me in alles net even voor is en had zij voor mij een goede tip 'Topklassers'.

De serie Topklassers is een reeks werkboeken waarmee kinderen van de basisschool zelfstandig aan de slag kunnen. Dit is wat ik er over vond op internet:
"Eindelijk is er echt uitdagend materiaal voor (meer)begaafde en gemakkelijk lerende kinderen. Spannend en interessant door een rijk aanbod van onderwerpen, zoals vreemde talen, wiskunde, wetenschap en cultuur. Topklassers. Een uitkomst voor uitblinkers!"

Oeps! Meerbegaafde en gemakkelijk lerende kinderen, uitblinkers! Misschien toch niets voor ons? Wel dus, misschien wel juist. Eigenlijk is het triest dat het op deze manier alleen aangeboden wordt aan kinderen die alles keurig op orde hebben op school en nog wat tijd over hebben voor iets extra's. Juist die kinderen die niet zo goed zijn in de normale schoolse dingen zouden uitgedaagd kunnen worden door dit soort materiaal. Het idee dat Ot dit soort informatie waarschijnlijk nooit gekregen zou hebben als hij op school had gezeten deed me even weer beseffen hoe mooi het is om thuis les te kunnen geven.

De ontdekdag was dus een ochtend werken met topklassers wetenschap deel 3, Natuurkunde. Het begon met een vragenlijst om te zien wat we al wisten, 'we', want we doen het wel met elkaar. Echt veel wisten we niet maar dat doet er helemaal niet toe, daar zou dit boek ons nou juist bij gaan helpen, leuk. De eerste lessen gingen over atomen en moleculen. Tije: "Dat is iets van een bom, een atoombom". De informatie was helder en heel begrijpelijk. De opdrachten leuk. Het leukste van allemaal was het zelf atomen kleien en daarvan moleculen vormen. Al met al was het een heel leuke ochtend waarin we veel ontdekt hebben.














vrijdag 20 april 2012

cijfers en getallen


Wat zijn cijfers en wat zijn getallen. Het schijnt dat dit nogal eens verward wordt met elkaar.

0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 Dit zijn de cijfers.

Met deze 10 cijfers vormen we getallen
Bijvoorbeeld: 26947 zesentwintigduizendnegenhonderdzevenenveertig, dit getal bestaat uit 5 cijfers.

Als we tellen en we zijn bij negen dan hebben we alle cijfers opgebruikt en moeten we ze gaan combineren om verder te kunnen tellen 1,0 daarna 1,1 dan 1,2 enz.

Heel logisch toch?

Waarom leren wij de kinderen dan consequent tellen tot 10? Waarom niet van 0 tot 9? Waarom gebruiken we een honderdveld wat begint bij 1 en gaat tot 10 en op rij twee  begint bij 11 en gaat tot 20? Niet echt logisch als je het mij vraagt.


Math U See doet dat anders.
Bij deze methode leer je eerst tellen van 0 tot en met 9. Als je kunt tellen tot negen dan kan je ook 9 tientallen tellen en ook 9 honderd tallen. Het enige wat je dan nog moet weten is waar de honderdtallen, de tientallen en de eenheden geplaatst worden in het getal en daar helpt Decimal street dan weer bij.



Het werken met de blokjes van Math U See is zo heerlijk. Elke som kan je bouwen, voelen en voor je zien. Doordat elk cijfer een eigen kleur heeft en kinderen al snel weten welk blokje bij welk cijfer hoort is het uitrekenen en bouwen van de sommen zo eenvoudig. Ook sommen over het tiental worden zo inzichtelijk door elke keer een blokje van 10 te leggen op de onderliggende bokjes. Je ziet het antwoord vanzelf. En het begrijpen van een vermenigvuldiging gaat ook veel makkelijker als je 4 blokjes van 6 kan pakken en voor je kan zien, als je dan ook nog zes blokjes van vier pakt en die bovenop die vier blokjes van zes legt....

Helaas hebben we in Nederland geen vergelijkbare methode. Omdat ik toch graag werk met een Nederlandse methode gebruiken we de blokjes van Math U See in combinatie met Reken Zeker. Dat gaat goed. Reken zeker is eindelijk weer een Nederlandse methode waarbij het inzicht in het decimale stelsel heel centraal staat en waarbij de  kinderen leren rekenen volgens een vaste aanpak. Gewoon de ouderwetse staartdeling en het onder elkaar zetten van vermenigvuldigingen en optellingen.

Wij werken nu al een jaar met Reken Zeker en dat bevalt goed. Toch maken de blokjes van Math U See het compleet.



vrijdag 13 april 2012

The Very Hungry Catarpillar

Voor Noortje, Tije en Ot en voor iedereen die ook zo houdt van Rupsje Nooitgenoeg.




woensdag 11 april 2012

Museon



Wat is het Museon toch een leuke plek om naar toe te gaan! We waren er nog maar voor de tweede keer en opnieuw neem ik me voor dat we vaker moeten gaan. Er is namelijk zo veel te zien. 
We hebben uitgebreid gekeken naar de tentoonstelling Plantastic een echte doe-tentoonstelling maar tegelijk heel informatief. Daarna hebben de kinderen naar een verhaal geluisterd van Duizend- en- één- nacht en hebben ze staan kijken bij de tentoonstelling over satelieten. Veel hoekjes en kamers hebben we over moeten slaan omdat we op tijd thuis moesten zijn. Binnenkort moeten we beslist maar weer eens terug. 




maandag 9 april 2012

Vlinders


De eerste vlinders zijn uit hun jasje gekropen. Wat is het bijzonder om dat van zo dichtbij te kunnen zien. We hebben ook kunnen bewonderen hoe een rups veranderde in een pop. Ot houdt nauwkeurig bij hoeveel mannetjes en vrouwtjes vlinders we hebben en hoopt dat ze samen weer zorgen voor nieuwe eitjes. Ik ben benieuwd. 

Hier wat plaatjes:









dinsdag 3 april 2012

Pianoles


Muziekles is sinds kort ook voor Tije elke dag vaste prik, hij oefent op de piano met de methode Toets en spel. Hier nummer 28 uit het eerste boek.

maandag 2 april 2012

Koolwitje



Deze afgelopen week kwamen de koolwitjes binnen.  We bestelden een pakketje bij de vlinderstichting. Een aantal jaar geleden deden we dit ook maar Noortje en Tije waren toen nog te klein om het echt bewust mee te maken. Deze keer dus speciaal voor hen. Rupsje nooitgenoeg maar dan in het echt.

In het pakket zitten de eitjes van de vlinder, een stelletje rupsen en een paar cocons. De eitjes zijn inmiddels uitgekomen en de rupsen zijn gegroeid, maar de cocons zijn nog steeds hetzelfde. De kinderen houden goed in de gaten wat er allemaal gebeurt in de rupsenbak, elke dag maken we de boel schoon en geven we nieuwe koolblaadjes.

Vandaag heeft Ot met de microscoop een babyrupsje bekeken. Ot gaf een tijdje terug aan dat hij biologie wilde. We besteden eigenlijk ongemerkt al veel aandacht aan dit vak maar nu wil Ot het echt op zijn weekschema. Omdat maandag altijd een beetje een moeilijke dag is voor Ot staat biologie als eerste op de planning en dat is leuk. We gebruiken een oud schoolboek van Biologie voor jou en vandaag was de les over de microscoop aan de beurt.  We hebben alles nauwkeurig bekeken en benoemd en zijn daarna aan de slag gegaan. de rupsen waren net uit hun vel gegroeid en  Ot heeft het velletje van de rups vergroot. daarna moest een babyrupsje er aan geloven. Het beestje mocht levend onder de loop en kroop vrolijk heen en weer. Ondertussen bekeek Ot het met een vergroting van 10x en nog eens 10x. En toen bleek dat zelfs dat kleine rupsje al vol haren zit. Grappig.