Pagina's

donderdag 28 juni 2012

Stoep rekenen

schaduwen tekenen

Het begon gewoon met een oefening uit Noortje's boek waarbij ze de getallenlijn tot 10 moest invullen. Het leek me wel leuk om haar de getallenlijn te laten springen. Dus maakten we een lijn op de stoep van 0 tot 10 en sprong Noortje een paar keer 'erbij' en een paar keer 'eraf'. De jongens vonden het ook wel leuk om buiten te rekenen en zaten binnen de kortste keren ook met hun boeken op de stoep. Toevallig had Tije een paar sommen waarbij hij over het tiental moest rekenen, over de 20 om precies te zijn. Al snel werd de lijn verlengt en sprong ook Tije zijn sommen 17+5=.... Begin op 17, maak vijf sprongen en kijk dan waar je bent. Zo simpel kan rekenen zijn. Ook sprong Tije nog met sprongen van twee, leuke introductie in de tafel en Ot kreeg het zelfs voor elkaar om grote sprongen van drie te maken.

De volgende stap zou kunnen zijn dat we een  honderdveld krijten...



woensdag 27 juni 2012

Zeepkist



Een paar jaar geleden maakten we van een oude loopauto een zeepkist. Met het ding is al veel gespeeld maar hij was nog steeds niet echt geschilderd op de grondverflaag na dan. Deze week zei Ot zomaar opeens: "Ik heb zin om de zeepkist te beschilderen". Dus dat hebben ze gedaan. Even dreigde het mis te gaan toen Noortje op haar toegewezen stukje zeepkist hartjes ging schilderen. Ot was het daar absoluut niet mee eens, hartjes horen niet op een stoere zeepkist. Noortje in tranen... Ot boos naar binnen, de puber had het helemaal gehad met die kleintjes en ging niet meer meedoen...

 

Tije was in dit geval de reddende engel, hij versierde zijn kleine zusje en bedacht dat de hartjes wel leuke gezichtjes konden worden tussen allemaal stippen in. Van de hartjes was bijna niets meer te zien en ik kon Ot daardoor met een paar lieve woorden weer bij het project betrekken en samen hebben we het afgemaakt.

Al met heeft de zeepkist een enorme metamorfose gehad en ziet hij er nu super cool uit.






dinsdag 26 juni 2012

Tangram


Voor Noortje heb ik bladen gemaakt waarmee ze op een eenvoudige manier tangram figuren kan leggen. En het werkt. Het spel slaat duidelijk aan en door de bladen is het ook haalbaar om de figuren te leggen. Natuurlijk is de uitdaging vervolgens om de figuren ook te leggen zonder het voorbeeld maar voor nu is het al een goede oefening de vormen op de goede manier op het voorbeeld te plaatsen. Met een extra set tangram probeert Ot de figuren uit het boek, maar dat is echt wel lastig...


De eenvoudige werkbladen maak je als volgt:

Met de tangram vormen maak je de gewenste figuur op papier. De omtrek van de vormen teken je met potlood op het papier. Niet te hard duwen en ook geen stift gebruiken want dan is de vorm op de achterkant zichtbaar en dat is niet de bedoeling. De figuur knip je uit en plastificeer je. Je hebt nu een doorzichtig blad met daarin de tangram figuur. De ene kant is de makkelijke, hier zie je precies welke vorm waar moet, de andere kant is de moeilijke hier zie je alleen de witte figuur en moet je zelf de vormen op de juiste manier neerleggen.






maandag 25 juni 2012

Willem de Veroveraar

Tije's versie van het verhaal.
Op zoek naar informatie voor de les over Willem de veroveraar kwam ik een prachtige animatie tegen van het Tapijt van Bayeux. Vandaag hebben de kinderen er met plezier naar gekeken, daarna hebben ze hun eigen tekeningen gemaakt bij het verhaal. Het leuke was dat ze op de afbeeldingen die we eerst hadden bekeken al goed op de details hadden gelet, het afgehakte hoofd was ze bijvoorbeeld niet ontgaan. De maker van de animatie heeft dit kleine detail ook op een leuke manier in beeld gebracht, kijk zelf maar:



Verder gebruikte ik voor de les het boek: 'De wereldgeschiedenis in een notendop', van V.M. Hiller, waarin het verhaal in hoofdstuk 49 verteld wordt.
Informatie over het tapijt is goed te vinden op internet, hier een link naar een site waar je stukje voor stukje het tapijt kunt bekijken met uitleg erbij.

zondag 24 juni 2012

Kerktorens


Het begon een paar jaar geleden als leuk uitstapje. Jeroen en Ot gingen dan samen op stap en beklommen een kerktoren, keken wat rond in de kerk en het stadje en kwamen dan weer thuis. Gewoon even zonder de 'kleintjes' die bij mama thuis bleven. Inmiddels zijn de kleintjes niet meer zo klein en kunnen ze ook mee de torens op. Gisteren beklommen we daarom met z'n allen de toren van de Laurenskerk, Ot en Jeroen voor de tweede maal Tije, Noortje en ik voor het eerst.

We werden meegenomen door de gids die zelf als jongen vlakbij de kerk woonde en daar speelde in het naoorlogse puin van de stad. Met eigen ogen heeft hij de kerk opnieuw opgebouwd zien worden. Hij vertelde veel over de geschiedenis van de kerk, over de beeldenstorm, de renovatie van voor de tweede wereldoorlog en de wederopbouw van erna. Leuk want we zijn met de geschiedenislessen juist ook bezig met het tijdvak steden en staten, de periode waarin de kerk gebouwd werd. Een mooi stukje levende geschiedenis en een mooi uitzicht over ons Rotterdam.

O ja, mocht je je afvragen hoe het toch kwam dat die klokken zulke rare deuntjes maakten rond kwart voor vier zaterdagmiddag... Dat waren Ot, Tije en Noortje die de klokken mochten luidden. "Omdat we zo'n lekker meewerkend groepje waren", aldus de gids.

www.laurenskerkrotterdam.nl

  





zondag 10 juni 2012

Dr. Quinn


Het is best lastig te bepalen wat je je kinderen wel en niet laat kijken op tv, zeker als ze wat ouder worden. Het moet wel verantwoord zijn en het liefst nog educatief ook. In elk geval moet het ergens over gaan en niet te schreeuwerig en grof zijn. Tja, best kritisch dus. 

Nu kreeg ik van een vriendin de tip Dr. Quinn eens te bekijken. Via marktplaats kocht ik de eerste dvd box en nu kijken we regelmatig met Ot 's avonds een aflevering. En ik moet zeggen dat het prima bevalt. Ot nestelt zich heerlijk naast ons, of nog liever tussen ons in, op de bank en dan kijken we tv. Er komt veel aan de orde, soms zo veel dat we de pauze knop moeten gebruiken om hier en daar wat dingen toe te lichten. Het gaat over het leven, het echte leven, wat vaak hard is maar tegelijk zijn lichtpuntjes heeft. Het gaat over liefde en verliefdheid, over zorg voor elkaar, over vergeven als iemand je onrecht aandoet. Echte levenslessen dus verpakt in een mooi filmisch verhaald met nog educatieve waarde ook.

Vandaag kregen we tussen alle dokterswerkzaamheden door deze les in socialisatie van Dr. Quinn (en zij kan het weten):

"Als je maar wel weet dat jonge mensen die populair zijn, later 'n heel saai leven krijgen. Terwijl jonge mensen die anders zijn de samenleving echt iets te bieden hebben."

"Als je tevreden bent met jezelf en met wat je doet, vind je vanzelf de vrienden die goed voor je zijn."

Dank je wel Dr. Quinn.

woensdag 6 juni 2012

Storycubes


Inmiddels hebben we een prettig weekschema voor taal. Het was wel even zoeken hoe je in een week alles aan bod laat komen zonder dat het al te vervelend wordt maar daar zijn we voor nu even uit. Woensdag is de dag dat er verhalen gemaakt worden, stellen dus, of creatief schrijven. De kinderen hebben daarvoor een eigen verhalenschrift. Ot tekent en schrijft zijn verhalen zelf, Tije en Noor verzinnen de verhalen en tekenen en ik schrijf voor hen de verhalen op.

Vandaag hebben we iets nieuws gebruikt om tot een verhaal te komen, de storycubes.  Ik heb ze nu een weekje in huis en er zijn al heel wat verhaaltjes mee verzonnen. Het leuke is dat juist Noortje dol is op de dobbelstenen. Voor haar is het een spel maar ondertussen komen er heel wat aspecten van de taal bewust ter sprake en is het dus ook een goede oefening.

Ot gebruikte de dobbelstenen vandaag voor zijn stelopdracht. Even dobbelen en "Er was eens...."


http://www.storycubes.com


vrijdag 1 juni 2012

Super COOL


Voor jongens van 10 jaar oud moet je af en toe op zoek naar extra uitdagingen. Gelukkig ben ik niet de enige thuisonderwijsmoeder die daar naar zoekt. Zo kwam het dat we vandaag met heel groepje 'grote kinderen' op het strand in Hoek van Holland waren voor surfles. De kleinere kinderen waren er trouwens ook gewoon bij hoor om te kijken en lekker op het strand te spelen.

De kinderen kregen eerst wat basisuitleg op het droge en mochten daarna zelf de golven op. Na wat oefenen had Ot de slag al snel te pakken. Super leuk vond hij het. 
Binnenkort gaan we voor een vervolgles. Dus als je ook nog op zoek bent naar wat uitdaging ga dan mee!