Pagina's

woensdag 30 april 2014

Hoe zit het met de socialisatie?


Eén van de dingen die ik me nog goed kan herinneren uit de begintijd van ons thuisonderwijs avontuur is een ontmoeting in het Spoorwegmuseum toen Ot 4 jaar was. Het was een van de eerste kennismakingen met mensen die daadwerkelijk thuisonderwijs gaven. Ik weet nog goed dat Ot het spannend vond om door het ondergrondse tunneltje te gaan wat buiten onder het kinderspoorlijntje doorloopt. Een paar andere kinderen waren er al doorheen gegaan maar Ot stond nog te twijfelen. Toen kwam er jongen, een paar jaar ouder dan Ot, terug door de tunnel om te vragen of Ot soms samen met hem wilde gaan. Ot gaf de grote jongen een hand en samen gingen ze door het tunneltje naar de andere kant. Ik was ontroerd door de zorg van deze jongen voor een klein kind. Mijn ervaring was dat grote kinderen zich te goed voelden om op te trekken met een kind van vier. Inmiddels weet ik wel beter, thuisonderwijs kinderen van alle leeftijden spelen veel in groepen samen en trekken met elkaar op. Oudere kinderen helpen de kleintjes en geven ze de ruimte om er bij te zijn, om mee te doen als dat kan, ze worden serieus genomen er wordt naar ze omgekeken. 

Het is niet iets wat ik mijn kinderen heel bewust leer, het is meer een vanzelfsprekendheid, iets wat ze oppikken omdat ze dat nu eenmaal om zich heen zien, omdat er ook zo met hen wordt omgegaan. Vandaag werd ik opnieuw geraakt door de zorg van een ouder kind voor een net wat jonger kind. Dit keer was het oudere kind mijn zoon van 8 die met plezier grote bellen stond te maken met een vriendje van vier. De grote jongen die rustig uitlegde hoe het precies moest, die met een glimlach toekeek toen het de kleine jongen ook lukte een bel te maken. De grote jongen die ook even rusttijd nam omdat de kleine jongen dat deed en die samen met de kleine jongen in de boot meeging met de nog grote jongens. De kleine jongen veilig tussenin met een arm van de grote jongen om zich heen. 


Zo zit het met de socialisatie.

artikel van Henk Blok






dinsdag 22 april 2014

Geschiedenis


Met geschiedenis behandelen we momenteel de periode van de wereldoorlogen. Nu is daar heel veel informatie over te vinden in boeken maar het mooiste is om de plekken te bezoeken waar de geschiedenis tot leven komt. Op tweede paasdag bezochten we het Nederlands kustverdedigingsmuseum, Fort Hoek van Holland. In het fort is te zien hoe de Duitsers tijdens de Tweede wereldoorlog het fort hebben bezet en hoe ze daar leefden. Ot was al eens eerder in het fort geweest met opa en volgde toen een rondleiding die veel indruk op hem maakte. Helaas was er nu geen rondleiding maar Ot wist nog veel te vertellen en het fort biedt genoeg om ook zonder gids rond te kijken. Maar mocht je willen gaan dan is de rondleiding zeker een aanrader.



donderdag 17 april 2014

Kristallen ei



Tije kreeg een tijd geleden een scheikunde pakket waarmee je zelf kristallen kunt kweken. Door onze interne verhuizing en verbouwing was het pakket ergens blijven liggen maar deze week herinnerde Tije mij eraan en zijn we aan de slag gegaan met de verschillende proefjes. Inmiddels zijn we heel wat te weten gekomen over kristallen en hebben we zelf wat mooie kunnen kweken. We kwamen ook tot de ontdekking dat je met een blokje aluin gekocht bij het kruidvat ook hele mooie kristallen kunt maken. Bij deze wat tips.

De doos die Tije had gekregen en waarmee je mooie kristallen kunt laten groeien. Er zit een duidelijke uitleg bij en informatie over kristallen. Te koop bij Bol.

Deze zijn gemaakt met de spullen uit het pakket.



Het maken van aluin kristallen gaat als volgt:

Blokje Aluin van het Kruidvat (bij de scheerspullen)

Het aluin vermalen tot poeder


Eierschillen kleuren met eierverf

Als de schillen droog zijn smeer je ze in met een laagje lijm en daarop strooi je aluin poeder. 
Laat het een tijdje goed drogen.


De rest van de aluin los je op in een glazen pot met gedestilleerd water. 
Dat kan in de magnetron, wij deden het au bain-marie.

Leg de schil met het aluinpoeder in de pot met opgelost aluinwater en zet 
de pot weg op een koele plek. Wij hebben het in de vensterbank gezet.


Haal een dag later het eierschilletje uit de oplossing en je hebt een prachtig kristallen ei.



Wij hebben ook een kraal met wat lijm en aluinpoeder ingesmeerd en een nacht in een potje aluinoplossing gehangen. Het resultaat is een klontje kristallen. Mocht je ze groter willen dan zou je dit bonkje nog een nacht in een nieuwe oplossing kunnen hangen.

Voor meer informatie kun je ook kijken op de site van Scheikundejongens









dinsdag 15 april 2014

Wollen eieren


Noortje wilde weer eens een wollen ballon maken met lijm. Eerder maakten we op die manier een lampje voor in haar kamer. Nu wilde ze heel graag weer eens zo'n ballonnetje maken. Ik was op pinterest een plaatje tegengekomen van wollen paaseieren gemaakt met waterballonnen, dat leek me een goed idee. Vandaag zijn we aan de slag gegaan. In de kamer heb ik een paar waslijntjes gemaakt met daaraan de ballonnetjes en een heleboel draadjes. Op tafel een diep bord met behangerslijm waar de kinderen met de handen lijm uit konden scheppen. Een lekker vies klusje.

De ballonnen hangen te drogen, pas als ze helemaal droog zijn en de draden hard halen we de ballonnen eruit. Voor nu de foto's van het werkproces, binnenkort het uiteindelijke resultaat.

Update: 17 april. De ballonnen zijn droog en hard geworden. Het was bij sommige vrij lastig de ballonnen er goed uit te halen omdat ze bleven kleven aan de draden. Het makkelijkst ging het door het tuitje vast te houden en onder in de ballon een gat te prikken en dan heel rustig met een dun voorwerp (potlood) de ballon los te drukken terwijl je rustig aan het tuigje trekt.










Blijdorp


Een paar jaar terug hadden wij een abonnement op Blijdorp. Ik koester mooie herinneringen aan die tijd. Samen met andere jonge thuisonderwijzers kwamen we regelmatig bijeen in de dierentuin om de kinderen samen te laten optrekken. Nu hebben we sinds een paar weken opnieuw een abonnement, de kinderen zijn wel iets groter maar genieten nog steeds van deze prachtige plek in onze grote stad, een plek om in alle rust naar dieren te kijken, om lekker buiten te kunnen zijn, om te spelen en te rennen en om anderen te ontmoeten. 




 

 



 

vrijdag 11 april 2014

Zonsopgang boven Schiphol


Als je dan toch op Schiphol moet zijn om iemand af te zetten kun je de luchthaven net zo goed even bezoeken want zelfs om zeven uur in de ochtend is er al veel te zien.

dinsdag 8 april 2014

Blokboekjes


Geheel tegen de visie van meneer de Haan in laat ik mijn kinderen lezen uit boekjes met plaatjes, veel plaatjes. Ik ben nog steeds een voorstander van het gebruik van methode De Haan maar waar ik moeite mee blijf houden is dat de kinderen leren lezen uit saaie boekjes die weinig tot de verbeelding spreken. Als kind had ik ook veel moeite met leren lezen en schrijven maar boekjes vond ik heel erg leuk zolang er maar plaatjes in stonden. De liefde voor plaatjes kijken is altijd gebleven en de liefde voor het lezen is daar later bijgekomen en nog veel later ben ik boeken zonder plaatjes ook gaan waarderen.

Op een rommelmarkt kocht ik een keer een blokboekje, heel erg retro, absoluut geen avi proef maar een geweldig leuk boekje met een eenvoudig te lezen verhaaltje en... plaatjes. Tije bekeek de plaatjes, vond ze grappig verzon zelf zijn verhaal bij de plaatjes en wilde daarna het boekje lezen om te zien of zijn verhaal klopte met het echte verhaal. Het lezen van het boekje verliep niet echt vlot want tussendoor nam hij telkens de tijd om de leuke plaatjes te bekijken, maar het boek kwam uit en helemaal achterin stond een lijstje met nog meer blokboekjes. Die wilde hij hebben, al die boekjes.
Via marktplaats kon ik in één keer een heel stapeltje blokboekjes van iemand overnemen en nu liggen ze in onze boekenkast te pronken. Tije heeft er inmiddels vier uitgelezen en is nu bezig in nummer vijf. De verhaaltjes en plaatjes blijven hem boeien en hij kijkt al weer uit naar het volgende boekje. Voor mij voelt het alsof we over een enorme drempel zijn, lezen is nog best heel lastig en echt zelfstandig lezen gaat nog niet maar lezen wordt wel steeds leuker. 

Nu Noortje nog....






woensdag 2 april 2014

Project 7 continenten


Het maken van een lappbook over de 7 continenten (zie eerder blog) is een heus project aan het worden. Vooral Tije en Noortje hebben er erg veel plezier in. Inmiddels heb ik al onze oude tijdschriften uitgezocht op bruikbare artikelen en plaatjes, voor elk werelddeel heb ik wat geselecteerd zodat de kinderen kunnen knippen en plakken terwijl ik voorlees of vertel. Een oude stapel Junior bleek geweldig bruikbaar, toch extra in de gaten houden op de rommelmarkt.

Vandaag maakten we een boekje met bezienswaardigheden in Europa, voor wie het leuk vindt hier een link naar een PDF bestand om ook zo'n boekje te maken. We hebben het inmiddels ook gehad over verschillende klimaten in Europa, over het landschap wat bij die klimaten hoort en de dieren die daar leven. Ook hebben we het over culturen gehad bijvoorbeeld over de Sami in het Noorden van Europa. De pagina Europa is inmiddels vol, tijd voor een volgend werelddeel.


knippen en plakken

vlaggen inkleuren

mijn voorbereiding: knipsels uit tijdschriften

de losse pagina's aan elkaar vast naaien